Soort
Risicospectrum
Orde
Lepidoptera
Gevoelige soorten
Biologie
Plataanvouwmijnmot (Phyllonorycter platani) kent een sterke gelijkenis met het aantastingsbeeld veroorzaakt door de paardenkastanjemineermot (Cameraria ohridella). De plataanvouwmijnmot (Phyllonorycter platani) legt haar eieren omstreeks mei/juni op de onderzijde van het blad. Een paar weken later komen de larven uit de eitjes. De larven mineren tussen de bladoppervlakte maar naarmate het seizoen vordert vouwen hierbij de aangetaste delen van het blad naar elkaar. De mijnen zijn eerst groen waarbij duidelijk zichtbaar is dat de aantaster tussen het blad zit en later kleurt de mijn bruin. De poppen overwintert in het afgevallen blad. Het aantal generaties per seizoen is nog onbekend maar het is aannemelijk dat dit meerdere per seizoen zijn.
Effect
Cosmetisch, de aantasting is minder massaal als Paardenkastanjemineermot (Cameraria ohridella).
Verspreiding
Beperkt in Nederland.
Herkenning
De vlinder is een kleine mot, goudkleurig met witte, donker omrande markeringen op de vleugels. De larve 5-7 mm kleurloos, gesegmenteerd en doorschijnend.
Beheer
Bestrijding is niet nodig, verwijderen van gevallen blad beperkt aantasting in het voorjaar.
Te verwarren met
De paardenkastanjemineermot (Cameraria ohridella) maar de larve is kleurrijker en komt alleen op Aesculus (Paardenkastanje) voor.
goedenavond voor wie dit aangaat,
vanmorgen in een tuin in Zeist twee dode platanen weg gehaald…
de andere zijn aangetast door de plataanvouwmijnmot,betend dat dat de platanen het slecht hebben? graag mogelijke reactie?
vriendelijke groet pschiebaan
Geachte,
De plataanvouwmijnmot veroorzaakt onder de huidige Nederlandse omstandigheden nauwelijks conditievermindering. De aanwezigheid van deze insecten is dan ook geen indicatie voor de gesteldheid van de boom.
Henry Kuppen, Terra Nostra