Soort

Risicospectrum

Orde

Hemiptera

Afbeeldingen

 

Gevoelige soorten

Tilia x europaea 'Zwarte linde'
Tilia x europaea (Hollandse linde)
Tilia x europaea ‘Pallida’ (koningslinde)
Tilia platyphyllos ‘Rubra’
Tilia flavescens ‘Glenleven’
Tilia europaea ‘Euchlora’ (krimlinde)
Tilia tomentosa (zilverlinde)

Biologie

De lindebladluis (Eucallipterus tiliae) overwintert als eitje op de twijgen en rond de knoppen van de lindeboom. In het voorjaar worden alleen vrouwelijke luizen geboren. Ze kennen meerdere stadia en vervellen enkele keren. Bij geschikte omstandigheden zoals droogte en een temperatuur tussen 20 en 30 graden neemt de populatie razendsnel toe.

De vrouwtjes zijn levendbarend en door ongeslachtelijke voortplanting (parthenogenese) kan binnen 3 dagen een nieuwe generatie ontstaan. Er worden dan alleen maar vrouwelijke exemplaren geboren. In de nieuw geboren dochter is de kleindochter ook al aanwezig. Op het moment dat er overbevolking ontstaat, vormt zich een gevleugelde generatie welke het blad kan verlaten om elders een nieuwe populatie te stichten. In het najaar ontstaan ongevleugelde vrouwtjes en gevleugelde mannetjes. Na bevruchting worden eitjes afgezet en is de cyclus voor dat jaar voorbij.

Effect

De lindebladluis (Eucallipterus tiliae) prikt het blad aan de onderzijde aan en met hun zuigsnuit onttrekken ze vocht uit de bladeren. Omdat ze voornamelijk de suikers uit het bladvocht gebruiken, scheiden ze het teveel aan vocht uit. Terwijl de bladluis zuigt, ontstaat een druppel aan het achterlijf die door de poten van het lijf wordt gedrukt. Deze zoete substantie, honingdauw genoemd komt op de boom en alles wat direct nabij de boom staat. Hierdoor gaat alles plakken, doorwerkend gevolg is dat de roetdauwschimmel zich op de honingdauw vestigt waardoor het zwart wordt. 

Mensen ervaren overlast door plakken en zwart verkleuren. Vooral auto’s zijn vaak het gewraakte slachtoffer. De effecten voor de boom zijn minimaal van invloed op de groei en geheel onderschikt aan het probleem.

Verspreiding

Algemeen in Nederland.

Herkenning

2 tot 3 millimeter lang, groen/geel met zwarte vlekken, komen aan onderzijde van blad voor.

Beheer

Vanuit de zorgplicht is er geen noodzaak tot handelen. Mensen kunnen vaak wel veel last ervaren veroorzaakt door bladluizen.

De plaag kan op diverse manieren worden bestreden. Het injecteren van knoflook en uitzetten van inheemse tweestippige lieveheersbeestjes (Adalia bipunctata) behoort tot de mogelijkheden. De resultaten van beide methodes laat zich moeilijk meten. 

Een koude straal met water over de kroon kan ook tot vermindering van de plaagdruk leiden. Er zijn ook biologische middelen welke ingezet kunnen worden. Deze dienen systemisch te werken zodat de bladluizen dit binnen krijgen door aan het blad te zuigen. De inzet van dergelijke middelen dient te gebeuren door de plaag te volgen en op het juiste tijdstip net voor de expansie in te zetten. 

Bomen in een optimale conditie lijken minder vatbaar voor bladluis aantasting. Dit neemt niet weg dat op gezonde bomen bladluizen voor kunnen komen. 

Op het moment zijn er proeven met een bacterie die de roetdauwschimmel verwijdert.

Te verwarren met

Vele andere bladluizen waaronder beukenbladluis (Phyllaphis fagi).