Soort

Risicospectrum

Orde

Coleoptera 

Afbeeldingen

 

Gevoelige soorten

Ulmus (iep)

Ulmus minor (veldiep)

 

Ulmus glabra (bergiep)

Ulmus × hollandica ‘Belgica’ (Hollandse iep)

 

Ulmus laevis (fladderiep)

 

Ulmus ‘Clusius’

Ulmus ‘Dodoens’

Ulmus ‘Groeneveld’

Ulmus ‘Lobel’

Ulmus ‘Plantijn’

 

Ulmus ‘New Horizon’

Ulmus ‘Columella’

Zelkova (Zelkova)

Biologie

De iepenspintkever (Scolytus scolytus) heeft soms tot drie generaties per jaar. De kever vreet een moedergang onder de bast van een dode of verzwakte boom en legt hier de eitjes. De larven die uit de eitjes komen vreten elk hun eigen gang dwars op de moedergang en ontwijken hierbij de ander en waaieren uit. De gangen zijn eerst smal maar naarmate de larven dikker worden, worden de gangen breder. Aan het eind vreet de larve een iets grotere kamer om te verpoppen. De kever vliegt in de zomer uit en vreet zich in jonge scheuten van iepen. Met de iepenspintkever (Scolytus scolytus) gaat de schimmel welke de iepenziekte (Ophiostoma ulmi) veroorzaakt over naar een gezonde boom wat veelal het afsterven van de boom tot gevolg heeft.

De schimmel kan zich via de iepenspintkever (Scolytus scolytus) verspreiden maar ook via wortelcontact met een aangetaste boom.

Effect

Bomen worden ziek en sterven af.

Verspreiding

Algemeen in Nederland.

Herkenning

De iepenspintkever (Scolytus scolytus) is 4 tot 6 mm lang, zwartbruin en hij is voornamelijk te herkennen aan het kenmerkende scheef oplopende achterlijf. De larven zijn wit. Bomen verwelken bij grote vochtbehoefte in de zomer en sterven soms al binnen 2 weken af.  

De kevers vliegen van mei tot september. De iepenziekte is het makkelijkste te herkennen in de zomer als de vochtbehoefte het grootst is tijdens warme dagen. Bij het doorsnijden van het hout is een zwarte ring zichtbaar. Broedbomen hebben kenmerkende rozetvormige afdrukken van vraatgangen.

Beheer

Bij nieuwe aanplant resistente soorten gebruiken. Zieke bomen binnen twee weken verwijderen en laten verwerken door een BVOR erkende iepenziekte houtverwerker. Indien men de takken versnipperd en de stammen schild is het voor de kever onmogelijk een broedboom te vormen. Stobbe uitfrezen of de resterende stobbendelen tot beneden maaiveld schillen.

Men kan ook besluiten de stammen preventief te injecteren met speciale preparaten om nog gezonde bomen te beschermen tegen de iepenziekte. Het gebruik van staminjecties wordt niet door iedere beheerder als zinvol ervaren, een zorgvuldig sanitair beleid werkt eveneens ziekte beperkend.