Familie

Caesalpiniaceae

Beschrijving

Gleditsia triacanthos (valse Christusdoorn) is een vrij snel groeiende boom van de eerste grootte met een open, bolvormige kroon. Het blad is frisgroen en enkel- of dubbelgeveerd met kleine blaadjes van 2 tot 3 cm. Het blad loopt laat uit en valt vroeg af. In de herfst verkleurt het blad geel tot goudgeel. De boom heeft scherpe, lang vertakte doornen op de stam en takken.

Afbeeldingen

 

 

Aandoeningen

Gleditsia triacanthos (valse Christusdoorn) heeft vaak last van Gleditsiabladmug (Dasineura gleditchiae), die jong blad vervormd.

 

 

Bodemvoorkeur

Gleditsia triacanthos (valse Christusdoorn) stelt weinig eisen aan de bodem en verdraagt zowel droge als natte gronden en ook wegenzout goed. Ondanks zijn oppervlakkige beworteling is de boom in een goed ingerichte groeiplaats geschikt voor gebruik in de verharding.

 

Alternatieven

Binnen het geslacht kan ook gekozen worden voor de doornloze varianten Gleditsia triacanthos f. inermis en Gleditsia triacanthos ´Shademaster´.  Voor alternatieven binnen het beeld kan gekeken worden naar Robinia pseudoacacia (gewone acacia) en Gymnocladus dioica (doodsbeenderenboom).