Selecteer een pagina

Soort

Risicospectrum

Orde

Hemiptera

Afbeeldingen

 

Gevoelige soorten

Biologie

Esdoornluizen (Drepanosiphum platanoides) overwinteren als ei. Samen met het schuiven van de knoppen komen in het voorjaar de ongevleugelde vrouwtjes uit. Deze zijn net als de lindebladluis (Eucallipterus tiliae) levendbarend. Onder geschikte omstandigheden ontstaat binnen een korte tijd een grote kolonie. Later ontstaan voornamelijk gevleugelde generaties die zich verder kunnen verspreiden over niet aangetaste boomdelen of andere bomen.

Esdoornluizen (Drepanosiphum platanoides) zuigen aan de onderzijde van de bladeren en jonge scheuten. Meestal komen meerdere generaties op een blad voor.

Effect

Esdoornluizen (Drepanosiphum platanoides) produceren veel honingdauw, waar weer roetdauw op ontstaat. Dit kan overlast opleveren voor wat zich onder de boom bevind.

Verspreiding

Algemeen voorkomend.

Herkenning

Esdoornluizen (Drepanosiphum platanoides) zijn enkele mm groot, ze zijn witgroen of geelachtig. De gevleugelde wijfjes hebben een donker oppervlak op hun vleugels. 

Beheer

Bomen die gevoelig zijn voor bladluizen kunnen beter niet bij parkeerplaatsen en terrassen geplaatst worden. Esdoornluizen hebben natuurlijke vijanden zoals: vogels, lieveheersbeestjes, zweefvliegen, sluipwespen, galmuggen en larven van gaasvliegen.

Te verwarren met

Vele andere bladluizen waaronder lindebladluis (Eucallipterus tiliae). Meestal geeft de boomsoort de beste indicatie voor het type luis wat erop zit.