Familie

Corylaceae

Beschrijving

Carpinus betulus (gewone haagbeuk) is een vrij langzaam groeiende boom van de tweede grootte met een dichte, donkere kroon. De bast is glad. Als de boom ouder word krijgt deze een kenmerkende gegroefde stam. Het blad heeft een goudgele herfstkleur. Carpinus betulus (gewone haagbeuk) is gevoelig voor zeewind. Als straat- of laanboom wordt doorgaans gebruik gemaakt van een cultivar. De oude cultivar ‘Fastigiata’ blijkt op latere leeftijd zeer breed uit te groeien. Tegenwoordig wordt daarom vaak de zuilvormige cultivar ‘Frans Fontaine’ gebruikt.

Afbeeldingen

 

 

Aandoeningen

Carpinus betulus (gewone haagbeuk) heeft weinig last van ziektes, maar kan op droge groeiplaatsen gevoelig zijn voor zonnebrand.

Bodemvoorkeur

Carpinus betulus (gewone haagbeuk) is een weinig eisende boom die goed als straat of laanboom is te gebruiken. De soort zelf verdraagt geen verharding en is meer geschikt voor beplanting in bossen en parken. De gangbare cultivars zoals ‘Fastigiata’ en ‘Frans Fontaine’ verdragen verharding daarentegen juist wel.

 

Alternatieven

Binnen het geslacht kan ook gekozen worden voor Carpinus japonica (Japanse haagbeuk) of de cultivar Carpinus betulus ‘Purpurea’. Alternatieven binnen het beeld zijn: Ostrya carpinifolia (hopbeuk) of Fagus sylvatica ‘Dawyck’ (gewone beuk, zuilvorm) als alternatief voor de cultivar ‘Frans Fontaine’.