Soort

Risicospectrum

Orde

Hemiptera

Afbeeldingen

 

Gevoelige soorten

Betula pendula

Betula pendula 'Tristis'

Biologie

De kleine berkenwants (Kleidocerys resedae) wordt ook wel grondwants genoemd. De rood-lichtbruine wantsen van maximaal 5 millimeter hebben een ovale vorm. De volwassen wantsen overwinteren op warme droge beschutte plekken zoals de strooisellaag, tempex van kindvriendelijke speeltuinbodems, of zelfs in woningen. In mei-juni worden eitjes afgezet en ontstaat een nieuwe generatie. Doorgaans is er één generatie per jaar, in 2014 lijkt meer overlast te zijn ontstaan doordat er meerdere generaties zijn vastgesteld. In augustus zijn jonge wantsen (nimfen) kleiner dan een speldenknop tussen volwassen gevleugelde exemplaren waargenomen.

Effect

Mensen ervaren overlast doordat de wantsen overal op en in kruipen. Er komt een onaangename geur vrij als de insecten worden verstoord. De insecten kunnen op de blote huid steken wat als hinderlijk kan worden ervaren, sommige mensen ontwikkelen hierop een huidreactie.

Verspreiding

Algemeen in Nederland. In 2014 landelijk massaal aanwezig op berk.

Herkenning

Bewegelijke rood-lichtbruine wants met ovale vorm van maximaal 5 mm groot. Zowel gevleugeld met transparante vleugels als ongevleugelde exemplaren lopen door elkaar. Zit voornamelijk in en rondom de katjes van een berk. Verspreiden typische (berken)geur bij beschadiging of verstoring.

Beheer

Vogels vreten massaal van de insecten maar kunnen de plaag niet minimaliseren. In huis kunnen de wantsen met een stofzuiger worden opgezogen.

Bij grote overlast van de kleine berkenwants (Kleidocerys resedae) heeft het proefmatig inzetten van insectparasitaire nematoden effect gehad. De volwassen exemplaren sterven uiteindelijk maar worden eerst loom en minder actief, een herhaling is noodzakelijk. Er zijn ook biologische contactmiddelen beschikbaar op basis van vetzuren wat de kleine berkenwants (Kleidocerys resedae) verlamd. Generaties die zich binnen de katjes bevinden zijn bijna niet te bereiken zodat ook hier een herhaling noodzakelijk blijft. Bestrijding alleen inzetten bij onacceptabele overlast, plaag is vaak incidenteel aanwezig.

Te verwarren met

De berkenwants (Elasmuscha grisea), berkenschildwants (Elasmostethus interstinctus) maar deze zijn beide groter en veroorzaken minder overlast.