Selecteer een pagina

Soort

Risicospectrum

Orde

Lepidoptera

Afbeeldingen

 

Gevoelige soorten

Oligofaag leeft op vele heesters en bomen waaronder: Hippophae rhamnoides (duindoorn), Quercus (eik), Sorbus (lijsterbes), Crataegus (meidoorn), Prunus (sierkers), Magnolia (beverboom) etc.

Biologie

De bastaardsatijnvlinder (Euproctis chrysorrhoea) legt haar eitjes juli/augustus aan de onderzijde van de bladeren. De eitjes komen in de tweede helft van augustus uit en de jonge rupsen skeletteren de bladeren in de toppen van de twijgen. Bladeren worden in toppen van twijgen aaneen gesponnen met een dicht wit spinsel. De rupsen vervellen meestal nog één keer en vanaf september begint het overwinteren in een groep tot wel 500 rupsen in de dichte spinselnesten.

In het voorjaar, bij het opleven van temperaturen en uitlopen van de knoppen van de waardplant, gaan de rupsen individueel eten van knoppen en bladeren, hierbij kunnen ze de bomen geheel kaal eten. In juni verpoppen de rupsen waarna in juli de vlinders verschijnen.

Effect

De rupsen bezitten brandharen die irritatie bij mens en dier kunnen veroorzaken.

Verspreiding

In Nederland en België komt de bastaardsatijnvlinder (Euproctis chrysorrhoea) voornamelijk bij de kust voor.

Herkenning

Harige rups met donker gekleurd lijf , bruine haren en oranje stippen op de rug. De rups leeft in witte spinselnesten in de toppen van de twijgen.

Spinselnesten zijn het hele jaar door te zien. Vanaf maart tot juni zijn ze als rups buiten de spinselnesten aanwezig. In juli zijn witte vlinders te zien, in augustus verschijnen de nieuwe rupsen.

Beheer

Voor maart witte spinselnesten uitknippen met complete bescherming. De nesten dienen als gevaarlijk afval afgevoerd te worden net als bij eikenprocessierups met een eigen Euralcode.

Laten kunnen de rupsen biologisch bestreden worden door de bladeren te bespuiten met een bacteriepreparaat op basis van Bacillus thuringiensis . Het toepassen van insectparasitaire nematoden als contact middel is ook mogelijk.

Let op beschermde- en Rode Lijst soorten vlinders, hier gelden beperkingen in het bestrijden.

Te verwarren met

De rups wordt ook wel verward met de eikenprocessierups (Thaumetopoea processionea), maar deze heeft geen oranje wratten op het achterlijf.