Half november 2016 zijn de resultaten bekend gemaakt van proeven met warmtebehandeling op ruim 40 paardenkastanjes die besmet waren met de bacterie die Paardenkastanjebloedingsziekte (Pseudomonas syringae pv. aesculi) veroorzaakt. Dit gebeurde tijdens een bijeenkomst georganiseerd door gemeente Dordrecht. Gebleken is dat door het verwarmen van de boom gedurende 48 uur en met een temperatuur tussen 39° en 42° Celsius de bacterie wordt geïnactiveerd. Onderzoekers André van Lammeren en Fons van Kuijk van Wageningen Plant Research (WUR) bevestigen hiermee dat de bacterie met de juiste warmtebehandeling binnen het behandelde gebied gedood wordt. Zwaar aangetaste bomen met secundaire aantastingen en bastschade zijn niet getest. Bomen met een beginnende aantasting zijn wel succesvol te behandelen. Gebleken is dat sterk cylindrische stammen met slangen omwikkeld kunnen worden maar rondom monumentale grillige stammen zal een klimaatkamer gebouwd moeten worden. Zodra de eerste takaanzet is gepasseerd, wordt de toepassing van zowel slangen als klimaatkamer lastiger. Het merendeel van beginnende aantasting bevindt zich echter meestal op de stam.

Warmtebehandeling, kamer gevuld met warme lucht. Foto: Wageningen Plant Research
De warmtebehandelingstechniek met slangen is ontwikkeld door Prop Boomtechniek in samenwerking met WUR. De komende tijd worden door WUR licenties uitgegeven zodat meer bedrijven de warmtebehandeling kunnen aanbieden. De ontwikkeling van de bacterie op de delen die niet behandeld zijn en de mate van herinfectie zijn twee belangrijke aandachtspunten in de evaluatie na warmtebehandeling. Hoopvol is dat wetenschappelijk is bewezen dat de bacterie door warmtebehandeling is te doden.
Het is voor de outsider moeilijk te bepalen aan de hand van dit berichtje of het wetenschappelijk bewijs is geleverd. Is er al voldoende statistisch bewijs? Is het zeker dat de ziekte van de behandelde boom niet terugkomt? Is er een ‘peer review’ uitgevoerd? Is bij deze proeven het commerciële aspect uitgesloten? Is er een kosten/baten analyse? In ons kleine landje worden ook proeven uitgevoerd met zgn. ‘Allicin Tree Care’. De resultaten daarvan zijn geloof ik nog onbekend. Mij dunkt dat ook de WUR zich daar over zou moeten buigen om niet twee methodes naast elkaar te krijgen waar de beheerder niet kan beoordelen wat het beste is.
Wageningen Plant Research heeft wetenschappelijk bewezen dat de warmtebehandeling in staat is de bacterie binnen de behandelde plek te doden. Dat is een belangrijk wetenschappelijk resultaat wat zich positief onderscheid van de tot nu toe ondernomen proeven met wat voor middel dan ook. Dat er aspecten zijn zoals herinfectie die in de verdere ontwikkeling aandacht behoeven is in het artikel vermeld.