rechts afgestorven bruine bladeren zichtbaar

rechts recent afgestorven bruine bladeren zichtbaar

Ondanks de regen van de afgelopen paar dagen hebben we toch een droge periode achter de rug. Ten gevolge van die droogte zijn in de afgelopen week steeds meer de gevolgen van diverse schimmel aantastingen zichtbaar geworden.

Met name de eerste gevolgen van aantasting door essentaksterfte (Chalara fraxinea) zijn nu zichtbaar doordat essen aan de uiteinden van de takken bruine bladeren vormen die slap naar beneden hangen. Deze bladeren blijven tot ver in de herfst bruin aan de bomen hangen. Het is zinvol om de aantasting door essentaksterfte te monitoren om hiermee een goed beeld te krijgen van de gevolgen van de aantasting voor een geheel essenbestand.

Ook de iepenspintkever (Scolytus scolytus) is weer actief. Deze veroorzaker van de iepziekte laat iepen in de toppen compleet verwelken en afsterven. Aangetaste iepen dienen zo snel mogelijk onder strikte voorwaarden verwijderd te worden. Iepziekte is een typische vaatverstoppende ziekte die het eerst zichtbaar wordt bij vochtbehoefte. Die vochtbehoefte kan ontstaan door droogte zoals in de afgelopen periode maar kan verderop in de zomer nogmaals een piek kennen na behoorlijke hitte.